Nyheter

2 maj • 2020

Umia Innovation bildar lokalt bolag i Skellefteå

Nu är det klart att konsultbolaget Umia Innovation Skellefteå AB etableras med två lokala delägare. Välkände näringslivsprofilen Staffan Larsson lämnar sin post som Site Manager för Brokk och blir delägare och vd för det växande konsultbolaget.

Henrik Palmlöf, delägare (t.v.), och Staffan Larsson, vd och delägare för Umia Innovation Skellefteå.

– Umia Innovation jobbar för att skapa bättre förutsättningar för företag och verksamheter i Sverige att lyckas. Vi jobbar med hjälp till självhjälp, utveckling av verksamheter och personer. Att få göra detta lokalt i Skellefteå känns otroligt spännande med tanke på den potential som finns i regionen, säger Staffan Larsson.

  • Lokala delägare

Just nu har Umia Innovation runt 10 medarbetare i Skellefteå. Siktet är inställt på att vara 25-30 personer inom något år. Staffan Larsson har redan börjat nya jobbet. Den andra lokala delägaren är Henrik Palmlöf, senior konsult, som funnits med i bolaget sedan starten.

– Vi har en stark tillväxt i Skellefteåregionen som lagt grunden för nästa steg. I rådande orostider kan vi också bidra med erfarenhet och långsiktig strategi, inte minst genom Staffan som varit med länge, säger Jonas Jonsson, vd för Umia Innovation Sweden AB.

  • Vuxit snabbt

– Staffan och Henrik delar vår passion att förbättra kundernas konkurrenskraft, och de har goda kunskaper om Skellefteåregionens näringsliv. Vi tror på lokal närvaro, lokalt engagemang och erfarenhet av de lokala förutsättningarna. Det är därför vi väljer att skapa lokala bolag som jobbar enligt våra principer på sin marknad och samtidigt har tillgång till den samlade kompetensen i hela koncernen, säger Jonas Jonsson.

På mindre än ett år har nystartade Umia Innovation blivit närmare 40 anställda i landet och ytterligare rekrytering pågår i Skellefteå, Umeå och Göteborg. Bolaget levererar avancerad rådgivning och konsultstöd inom företagsutveckling, teknik och ledarskap. Företaget är en del av koncernbolaget Umia Sweden AB, som har drygt 850 anställda och finns med lokalägda bolag från Luleå i norr till Trelleborg i söder.

  • Viktigt med lokal förankring

Det lokala delägandet är en viktig princip i Umias filosofi. Devisen för Umia Innovation är Processer – Teknik – Ledarskap, där fokus ligger på helheten och slutresultatet.

– Jag gillar Umias statement: ”Med gott ledarskap och effektiv organisation blir den smarta tekniken komplett”. Det är trots allt människorna som är viktigast och vi kan bidra med expertkunskap och erfarenhet genom våra konsulter inom ett flertal specialistområden, säger Staffan Larsson som har bred erfarenhet från både praktiskt arbete som tekniker och sedan länge i olika ledande positioner inom tillverkningsindustrin lokalt, nationellt och internationellt.

15 februari • 2020

Nu är vi över 850 medarbetare

Runt årsskiftet passerade Umia 850 anställda i landet och vi fortsätter växa. Vid starten 2010 var vi fyra personer i Umeå. Numera finns Umia med lokalägda bolag från Luleå i norr till Ystad och Trelleborg i söder.
Patrik Hansson, serviceledare i Ystad, blev anställd nr 850 strax före jul 2019.
– Jag trivs med pulsen och samarbetsandan i Umia. Som serviceledare blir det massor med kundkontakter, problemlösning och samspel med teknikerna. Umiamodellen är smart. Det känns som en nytändning efter 12 år i branschen, att jobba i ett bolag som prioriterar samarbete över teknikgränserna, säger Patrik Hansson.

30 januari • 2020

Umia prisas för modernt ledarskap

Umia Swedens ledning, fr.v: André Ruuth, Martin Hörnquist (vd), Andreas Dunder och Erik Forsberg.

På tio år har Umia växt från ett lokalt företag i Norrland till en koncern med över 800 anställda och dotterbolag runt om i Sverige. Nyligen tilldelades vd:n Martin Hörnquist, Umia Sweden AB, pris för modernt ledarskap 2020.

– Visst hade vi målet att växa när vi startade i Umeå, men att det skulle gå såpass snabbt trodde vi inte. Nu finns vi från Luleå i norr till Ystad i söder, det är fantastiskt roligt. Troligen öppnar vi på fler orter ganska snart, säger Martin.

Umia i Umeå AB bildades våren 2010. Installationsföretaget växte snabbt och etablerade den egna s.k. Umiamodellen, som innebär att man ser alla teknikområden som en helhet (elteknik, fläktteknik, rörteknik, reglerteknik, sprinklerteknik och säkerhetsteknik), både ekonomiskt och praktiskt.

– Vi har kapat bort intern konkurrens med en ekonomisk modell som ser till helheten i stället för budgetramar för varje avdelning. Samarbete är nyckelordet för oss, säger Martin Hörnquist.

Prisas för delegerat ansvar

Idag är Umia en koncern som omsätter runt 1,3 miljarder kr och har lokalt delägda dotterbolag plus filialer på mer än tio orter i landet. Martin Hörnquist menar att en av nycklarna till att dotterbolagen lyckats så väl, är att man håller sig till Umiamodellen samtidigt som varje bolag har stort eget ansvar.

– Vi tror inte på centralstyrning. Därför har vi lagt stor energi på att hitta ledare som har lokalkännedom, ledaregenskaper, branscherfarenhet och engagemang. Vi coachar och stöttar med våra erfarenheter att jobba på ett nytt sätt i en ganska konservativ bransch, men de lokala bolagen har stor frihet under ansvar på sina lokala marknader.

Hela ledningen inkluderas

Det är detta sätt att leda som nu renderat Martin Hörnquist, och de övriga grundarna i koncernen, priset för Modernt ledarskap 2020 som delas ut av Grant Thornton.

Motiveringen lyder bland annat:

”Martin har tillsammans med övriga grundare på endast tio år byggt ett av Sveriges snabbast växande installations- och serviceföretag. Affärsmodellen och en nyckel till denna tillväxtresa är Umiamodellen, gränsöverskridande samverkan mellan olika teknikområden som utförs med lokalt engagemang och kunnande.

Pristagaren har genom sitt moderna ledarskap utmanat affärsmodeller i en traditionellt etablerad bransch. Ledorden tydlighet, fokuserad affärsmodell, företagskultur byggd på inkludering, ledarskap och samarbete, har skapat starka lag och affärsenheter som arbetar tillsammans mot gemensamma mål.”

I dag finns Umia med lokalägda dotterbolag i Luleå, Skellefteå, Umeå, Uppsala, Stockholm, Malmö (Lund), Trelleborg och Ystad (Simrishamn). Därutöver finns Umia Säkerhet, Umia Teknikkonsult AB samt Umia Innovation AB inom företagsgruppen.