Nyheter

21 december • 2018

Umia önskar alla kunder, samarbetspartners och medarbetare en riktigt skön jul- och nyårshelg.

Tack för ett fint 2018, ett år där vi fortsatt växa runt om i landet.

12 december • 2018 • Koncern • Luleå • Lund • Malmö • Säkerhet • Skellefteå • Sprinkler • Stockholm • Trelleborg • Umeå • Uppsala

Umia arbetar för ett hållbart samhälle

Umias hållbarhetsarbete handlar om att bygga vidare på något som redan finns: Umiamodellen.

Den är ett kraftfullt verktyg som lägger grunden i en bransch där det är vanligt med täta skott mellan olika tekniker. Hos oss spänner hållbarhet över miljömässiga, ekonomiska, samhälleliga och etiska frågor. Det handlar bland annat om smart och resurseffektivt arbete, om personalens välbefinnande, om samspelet med våra leverantörer och förstås våra kunder.

Hur vi gör och vad vi prioriterar har vi dokumenterat i vår Hållbarhetsrapport. Läs mer om Umias hållbarhetsarbete här >>

7 november • 2018 • Koncern • Malmö • Trelleborg

Umia Syd på plats i Lund

Joachim Nielsen, vd Umia Syd, och Kent Bengtsson (t.h.), filialchef Lund.

Under hösten har Umia Syd etablerat kontor i Lund. Bolaget startade i Malmö 2016 och har redan mer än 130 medarbetare.

– Marknaden har tagit emot oss på ett fantastiskt sätt och vi fortsätter växa, inte minst i Lund. Därför är det naturligt att vi öppnar ett kontor även där, säger vd Joachim Nielsen.

Ansvarig för Umia Syd i Lund blir Kent Bengtsson, en välkänd branschprofil som de senaste 18 åren drivit Bengtssons VVS med säte i Eslöv och uppdrag i södra Skåne. Med honom följer ytterligare fyra medarbetare till Umia.

– Det är bara drygt två mil mellan Lund och Malmö, men det är två stora städer och ska man lyckas fullt ut måste man finnas på plats i Lund, säger Joachim Nielsen. Vi har redan flera uppdrag där och personal som bor i trakten, så detta blir en jättebra lösning både för oss och kunderna som får närmare att besöka oss. Nu kan de välja vad som är mest praktiskt för dem, Lund eller Malmö. Kontoren ska ses som en helhet. Vi samarbetar och får en bättre täckning i hela distriktet.

– Det känns bra att vi lyckats rekrytera en så kunnig och rutinerad person som Kent Bengtsson. Han kan branschen och känner området, så det är en väldigt bra lösning. Genom åren har vi ofta samarbetat, så yrkesmässigt känner vi varandra väl.

Kent Bengtsson, 53 år, började som rörinstallatör 1981 och har arbetat bland annat på Calor Celcius och BPA. 1999 startade han eget och har de senaste åren haft 7-8 anställda. Han har skruvat själv ända fram till i höst, men som filialchef för Umia i Lund lägger han rörtången på hyllan.

– Det har varit en rolig tid, men det är klart att man får jobba hårt när man både driver företaget och själv är installatör. Man kan väl säga att jag går ner till heltid nu, säger Kent och skrattar.

– Umias upplägg med planerat samarbete över teknikgränserna känns väldigt intressant. Umiamodellen är en viktig orsak till att jag tog steget och det ska bli kul att vara med och utveckla det sättet att arbeta i ett större sammanhang. Det finns mycket att vinna på samordning av installationerna, både för kunderna och för oss som installatör.

5 oktober • 2018 • Stockholm • Uppsala

Umia Öst på Arlanda och i Märsta

Brage förskola beräknas inflyttningsklar 2020.  Illustration: TOL arkitekter.

 

Umia Öst i Uppsala noterar en stark vår och höst, med ett flertal nya uppdrag, bland annat en ny förskola i Märsta och ett hotell i Arlanda.

– Vi har funnits i Uppsala mindre än två år, men är redan runt 90 anställda och har en stabil tillväxt, säger Per-Olov Pettersson, ny vd sedan maj 2018. Siktet är inställt på att växa ytterligare, men i lagom takt.

– Vi har haft en väldigt god ”hit-rate” den senaste tiden och tagit hem 65 procent av lämnade offerter. Det känns som ett kvitto på att vi jobbar rätt. Jag tror marknaden i Uppsala lärt känna oss och vårt sätt att arbeta. Vi behöver inte förklara vilka vi är varje gång längre. Med Timmy Carlsson som ny verksamhetschef fläktteknik, är ledningsgruppen dessutom komplett och det ger stabilitet. Timmy kommer från egna led där han verkat som både kalkylator och entreprenadingenjör, säger P-O Pettersson.

Av de större uppdragen i höst kan nämnas Alma storkök i Uppsala (lokaler för utbildning), ombyggnad av Industrihus kontorslokaler i kvarteret Kölen samt Long Stay Hotel som uppförs på ett våningsplan i Flight Academy-huset vid Arlanda flygplats.

Umia Öst ska även leverera installationer i nybygget av Brage förskola i Märsta med plats för 170 barn. Brage förskola är en miljösatsning som ska klara energikraven för internationell passivhusstandard. Den ska även uppfylla kriterier för Miljöbyggnad Silver, vilket ställer höga krav på bland annat ventilation och andra installationer.

Förutom nybyggen och renoveringar är Umia också en växande aktör inom teknisk service.

– Rutinerade verksamhetschefen Tommy Northun leder serviceavdelningen tillsammans med en serviceledare och deras erfarenhet tillsammans med kunniga servicetekniker betyder mycket för utvecklingen. Vi får in uppdrag hela tiden och satsar på att bygga ut den sidan ännu mer.

 

 

1 oktober • 2018 • Luleå • Skellefteå • Umeå

Installerar i nya Floraskolan

 

Floraskolan. Illustration: MAF Arkitektkontor

Umia Skellefteå AB startades för knappt två år sedan. Man har gått från noll till 40 anställda och nyligen blev det klart med den hittills största ordern: Floraskolan och Florahallen.

– Vi har fått ett fantastiskt gott mottagande här i Skellefteå även om namnet Umia var ett litet frågetecken från början, säger vd och verksamhetschef Fredrik Kandel med ett leende.

Efter det första årets komma-igång-fas, är Umia Skellefteå numera en väletablerad aktör i norra länsdelen, där det fortfarande handlar om att nyanställa fler personer. Nyligen fick man klart med sitt hittills största uppdrag: kommunens stora skol- och idrottshallsprojekt på Morön, Floraskolan i fyra plan (klasserna F-9), en idrottshall och en friidrottshall. Projektet beräknas klart till terminsstarten 2020. Huvudentreprenörer är NCC och Fastec.

– Det är förstås ett stort förtroende och känns som ett kvitto på att vi jobbar rätt. Det händer mycket i Skellefteå och vi har en bra bredd på uppdragen, dels lägenheter, dels företags- och industriuppdrag, säger Fredrik Kandel i Skellefteå.

Förutom nybyggen och renoveringar är Umia också en växande aktör inom teknisk service.

– Servicesidan fungerar jättebra under Jörgen Marklunds ledning. Det trillar in uppdrag hela tiden och vi har också fått klart med ett 4-årigt avtal med Skelleftebostäder.

 

1 september • 2018

Umia Säkerhet bygger vidare i Malmö

   För en tid sedan tillträdde Andreas Grahn (bilden) tjänsten som Verksamhetschef för Umia Säkerhet Syd i Malmö.

– Det är spännande att få vara med och bygga upp Umia Säkerhet i Skåneregionen, där vi redan kommit igång bra, säger Andreas som arbetat på Umia Säkerhet sedan verksamheten inleddes 2017.

Umia Säkerhet Syd är en del av Umia Säkerhet AB, som arbetar med säkerhetstekniska lösningar i såväl stora som små entreprenader på de platser där Umia finns representerat med lokala entreprenadbolag i landet.

Andreas Grahn, 40, är i grunden installationselektriker och har arbetat med larmsystem i närmare 20 år, dels som installatör, dels som säljare och projektledare. Till Umia kom han närmast från Bravida Säkerhet.

– Det känns bra att vara med från början hos Umia. Samarbetsfilosofin här är en bra grund för vår verksamhet, där vi är ett stöd både internt i koncernen men också jobbar med helt egna entreprenader och serviceuppdrag.

Umia Säkerhet levererar skräddarsydda och kundanpassade säkerhetslösningar inom brand- och inbrottslarm, passerkontrollsystem samt kameraövervakning.

8 augusti • 2018 • Skellefteå • Umeå

Mattias Hörnberg ny Verksamhetschef

  Mattias Hörnberg (bilden) tar från början av augusti 2018 över uppdraget som Verksamhetschef Fläktteknik på Umia AB i Umeå efter Lars-Gunnar Olsson, som fortsatt blir kvar i företaget.

– Efter många år i arbetsledande befattningar känns det bra att helt få fokusera på jobbet som projektledare. Det är naturligt att vi får en föryngring på posten som verksamhetschef, säger Lars-Gunnar.

Mattias Hörnberg har varit projektledare på Umia i närmare fyra år, när han nu tar steget upp och blir chef för fläktteknikverksamheten i Umeå.

2 juli • 2018 • Stockholm • Uppsala

Umia Öst installerar i ”Skandalhuset”

Det välkända Skandalhuset* i centrala Uppsala ska byggas om till 50 hyresrätter.

På uppdrag av Uppsala Akademiförvaltning har Umia Öst fått uppdraget att utföra installationerna av El, VS, Ventilation och Styrning. Ordervärdet är omkring 14 miljoner kronor och entreprenaden ska vara klar i slutet av november 2019.

– Det är ett stort förtroende att få arbeta med moderniseringen av installationerna i en så anrik fastighet. Med Umiamodellens fördelar så är vi övertygade om att beställaren kommer att bli nöjd, säger Per-Olov Pettersson, vd för Umia Öst.

– Vi har sedan tidigare ett ramavtal med Uppsala Akademiförvaltning gällande service och mindre uppdrag, och nu får vi även leverera en större entreprenad till dom vilket vi är mycket glada för.

Skandalhusets har länge använts som kontorslokaler, samt inrymt den klassiska Fyrisbiografen i gatuplanet. Under hösten kommer kontorsytorna att rivas ut och därefter börjar omvandlingen från kontor till bostäder. Det vackra stenhuset är mer än 100 år gammalt och har förstås en hel del detaljer som ska bevaras. Det är ca 5 500 kvadratmeter (sju våningar) som ska byggas om.

Den minsta lägenheten blir en etta på 42 kvadratmeter och den största en 6-rummare på 197 kvadratmeter. I planerna finns också en etagelägenhet i två våningar, där takhöjden blir cirka nio meter i vissa delar.

 

* Fakta Skandalhuset

Grosshandlare Beskow lät uppföra ”skandalhuset” mellan 1906 och 1910. Skandalen ska ha bestått i att man hade fräckheten att bygga ett hus som var högre universitetshuset på andra sidan gatan. Med stora paradvåningar till på köpet. Numera utmärker sig nog huset i första hand som ett gott exempel på det tidiga 1900-talets storstilade byggnadskonst. I gatuplanet finns en av landets äldsta biografer, Fyrisbiografen, som drivits i lokalen av samma familj sedan 1911.

Källa: Uppsala Akademiförvaltning

1 juni • 2018 • Luleå

Nya studentbostäder i Luleå

Under våren 2018 påbörjas byggandet av 199 nya lägenheter med plats för 266 studenter och forskare på Campus Luleå. Det är Akademiska Hus som investerar cirka 180 miljoner kronor för att driva projektet. På uppdrag av NCC har Umia Nord uppdraget att utföra totalinstallationer i fastigheten. Läs mer om projektet >>

7 maj • 2018 • Koncern • Stockholm • Uppsala

P-O Pettersson vd för Umia Öst

Från 1 maj är Per-Olov Pettersson, Uppsala, ny vd för Umia Öst. Han fortsätter också med uppdraget som verksamhetschef Rörteknik.

   Per-Olov Pettersson blev delägare och verksamhetschef hos Umia Öst i november 2017. Nu tar han alltså steget och blir ledare för hela företaget med Uppsala som huvudort.

– Det här halvåret har verkligen gett mersmak på Umiamodellen och den filosofi företaget står för med samarbete över teknikgränserna. När jag fick frågan att bli vd så var det inget svårt beslut. Jag trivs utmärkt och vill gärna vara med och bidra för att bygga vidare på ett bra koncept som vi får mycket god respons på från våra kunder i Uppsala och norra Stockholm, säger Per-Olov Pettersson.

Han är en välkänd profil i branschen och har drygt 30 års erfarenhet; på senare år i ledande positioner. Innan P-O klev över till starkt växande Umia var han affärsområdeschef Service på Radiator VVS i Stockholm/Uppsala, och dessförinnan avdelningschef i 15 år på Bravida Uppsala/Märsta.

– Umia och Umiamodellen är en frisk fläkt i branschen som verkligen tillfört något nytt på många orter i Sverige, säger P-O. Jag märker att kunderna uppskattar vår paketering med en helhet som löser gränsdragningsfrågor som kan uppstå på entreprenader som involverar många teknikområden.

– Uppsala har fortsatt god tillväxt, även om det finns tecken i landet som helhet på en inbromsning av nybyggen. Här finns en bra blandning av offentliga och privata projekt, men det är klart att marknaden hårdnat en del den senaste tiden. Vi har en bredd med både entreprenad och service, så jag ser goda möjligheter för Umia Öst att fortsätta växa, inte minst i samspel med vårt systerföretag Umia Stockholm. Vi är en resurs för varandra i uppdragen som ligger geografiskt mellan Uppsala och Stockholm.